„Minden borban kis angyal lakik, aki, ha az ember a bort megissza, nem hal meg, hanem az emberben lakó megszámlálhatatlanul sok kis tündér és angyal közé kerül.”
Hamvas Béla

Tarányi Présház

1780 - 2020

240 év nagy idő. Éppen ennyi esztendeje áll a Szent György-hegy bazaltfundamentumán e ház - a Tóti-Lengyel, majd a Tarányi család egykori büszkesége -, amely látta még Mária Terézia uralkodásának utolsó napjait, döbbenten szemlélte II. József ámokfutását, látni vélte Sobrit, rajongott Csokonai, Berzsenyi és Arany költészetéért, lélekben együtt lobogott Petőfivel és a márciusi ifjakkal, megrendült Világosnál, majd a haza érdekében maga is kiegyezett, meghatódva csodálta a világszép Sissi - magyar királynévá - koronázását, és persze kissé féltékeny volt Füredre, amiért Jókai idős korára ott talált menedéket...
A szörnyű XX. századról azonban sohasem beszélt. Jó oka volt rá.
Az ezredforduló táján kis híján öröklétre szenderült, majd hosszú évek embert, s présházat próbáló erőfeszítései után - életének 240. évében, 2020 nyarára - újjászületett.

Isten éltesse és tartsa meg sokáig a Tarányi Présházat, s minden egyes lelket, aki e vaskos, elpusztíthatatlan történelmi falak között jobb emberré szeretne válni!

amit

a gasztronómiáról

gondolunk...

A minőségi étkezés egyfajta szertartás. Előfeltétele a nemes, jó minőségű alapanyag, amelyből a hozzáértő, avatott kéz szeretettel, odafigyeléssel, „lélekből” alkotja meg a tányérra és a pohárba valót. Ám valódi gasztronómiai élmény nem létezhet a szeretteinkkel együtt eltöltött, megszentelt idő nélkül...

A Tarányi Présházban azon dolgozunk, hogy páratlan panorámájú éttermünkben idilli környezetet teremtsünk a felejthetetlen találkozások, együttlétek felbecsülhetetlen pillanataihoz. Vendégeink kedvükre válogathatnak állandó, valamint hetente változó - friss, szezonális alapanyagokból megalkotott - étlapunkon a magyar és a nemzetközi gasztronómia legfinomabb, legnépszerűbb fogásai és saját specialitásaink között.

A borok terén szigorú lokálpatrióták vagyunk. A Tarányi Présház 1780 borlapján kizárólag a Szent György-hegy legkiválóbb borászainak remekművei közül válogattunk, s kínálatunkból nem hiányoznak a legnemesebb fehér- és vörösborok, de még a desszertborok sem.

A Tarányi Présház 1780 megújult környezetével, parkosított kertjével, újjáépített külső és belső tereivel - étteremként és kulturális találkahelyként - a legnagyobb örömmel vár mindenkit, aki e lélegzetelállító táj, a helyi borok, a gasztronómia, a Balaton és a megmentett, régi épületek szerelmese.

Dear Customers

We'd like to inform you that our pizza menu is only available on Saturdays and Sundays.

Napi ajánlat

Menu

Soups

Erdei gombakrémleves kávés tejhabbal
1.800
Guinea fowl soup with vegetables, guinea fowl meat and liver stuffing
1.800
Őzraguleves rozmaringos burgonyagombóccal
1.800

Starters

Grillezett libamájszeletek vörösboros gyümölcsökkel, sült gesztenyével, brióssal
4.200
Tarányi kencék padlizsánkrém, füstölt pisztráng krém, antipasti
2.900

Mains

"Wiener Schnitzel" breadcrumbed and fried veal scallop with potato salad
4.900
Jérce Saltimbocca házi gnocchival, gorgonzolával, körtével
4.200
Sült csülök tejfölös káposztával, petrezselymes burgonyával
3.900
Vaddisznópörkölt sült gnocchival, birsalmával
4.900
Fillet Steak lilaburgonyapürével, zöldbors vagy sherrys erdeigomba mártással
7.500
Tokhal roston sütve kölessalátával, tárkonyhabbal
4.800
Tarányi Salad seasonal salad, pistachio vinaigrette, camorza cheese or grilled cicken breast
4.200
Csicseriborsó Burger vörös chedarral, korianderes majonézzel, sült burgonyával
2.900
Rose Duck Breast csipkebogyókrémmel, fűszervajas szegfűgombával, arancinivel
4.900
Angus Hamburger vörös chedarral, marinált hagymával, sült burgonyával
4.500

Desserts

Quark Dumplings
1.700
Panna Cotta fekete meggyel, karamellel
1.700

Wines

Nyári Pince

Pinot Grigio (1 dl | bottle)
1.100 | 7.700
Hárslevelű (1 dl | bottle)
1.200 | 8.400
House Wine (1 dl | 5 dl)
600 | 3.000
Chardonnay (1 dl | bottle)
1.100 | 7.700
Welschriesling late harvest(1 dl | 5 dl bottle)
1.500 | 7.500

Szászi Birtok

Bio Sparkling Wine (1 dl | bottle)
1.100 | 7.700
Bio Pinot Noir (1 dl | bottle)
1.100 | 7.700
Bio Rózsakő (1 dl | bottle)
900 | 5.600
Bio Zeus Late Harvest (1 dl | bottle)
1.200 | 8.400
Bio Kabócás Welschriesling (1 dl | bottle)
1.200 | 8.400

2HA

Tabunello (1 dl | bottle)
1.500 | 10.500
Shiraz (1 dl | bottle)
1.200 | 8.400
Courage (bottle)
28.000

Földi Bálint

Kéknyelű (1 dl | bottle)
1.200 | 8.400
Welschriesling (1 dl | bottle)
1.200 | 8.400

Gilvesy

Váradi Furmint (1 dl | bottle)
1.300 | 9.100
Mogyorós Sauvignon Blanc (1 dl | bottle)
1.300 | 9.100
Martinus Kékfrankos Rosé (1 dl | bottle)
900 | 6.300
Tarányi Riesling (1 dl | bottle)
1.300 | 9.100
Gilvesy Brut Nature Furmint Champagne (1 dl | bottle)
1.400 | 9.800

Drinks

Soft Drinks

"Szörp" Syrup+Soda (eldelflower, raspberry, sour cherry) (3 dl | 1l)
700 | 1.800
"Must" Grape Juice (2 dl)
600
Soda (5 dl | 1l)
300 | 600
Lemonade (3 dl | 1l)
700 | 1.800
Vis Vitalis still water
600
"Mustfröccs" Grape Juice with Soda (4dl)
750
"Almafröccs" Applejuice with soda (3 dl)
600

Beertailor Beers

Pilsen, Ipa, Cherry (0,33l)
1.200
Berrtailor Pilsen Draft
1.100 | 1.800

Coffe&Tee

Ristretto
700
Espresso
700
Doppio
1.200
Espresso Macchiato
700
Tee (black, green, fruit)
900
Capuccino
800
Lungo
700
Latte Macchiato
800

Spirits

Glenlivet 15y (4 cl)
2.200
Bencés Bitter Liqueur (4 cl)
1.800
Stolichnaya (4 cl)
1.200
Hendricks (4 cl)
1.400
Diplomatico (4 cl)
1.800
Hennessy VSOP (4 cl)
2.200

Reneszánsz Pálinkaház Schnapps

Peach (2cl | 4 cl)
850 | 1.700
Irsai Törköly (2cl | 4 cl)
850 | 1.700
Raspberry
1.100 | 2.200
Plum (2cl | 4 cl)
850 | 1.700

Programok

2021. December 11.

Nyitvatartás

EVERY DAY
12.00 - 22.00
KITCHEN
12.00 - 21.00

Cím

Szent György-hegy
hrsz: 869 Hegymagas 8265

Telefon

+36 20 413 9582